برقراری روابط جنسی رضایتبخش
برقراری روابط جنسی رضایتبخش بین زن و شوهر یکی از موثرترین روشهای کاهش استرس میباشد. متاسفانه در بسیاری از موارد مشاهده میشودکه برخی افراد وقتی که دچار استرس شدید میشوند، روابط جنسی خود را فراموش میکنند، اما این فراموشی باعث تشدید میزان استرس آنها میشود، در حالی که برقراری روباط جنسی خود کاهشدهنده میزان استرس میباشد. وقتی که فرد برای مدتی روابط جنسی خود را به تاخیر میاندازد، باعث افزایش ترشحات غدد جنسی و در نتیجه افزایش تمایل فرد به طرف جنس مخالف میشود که این امر خود باعث ایجاد تغییراتی در خلق و خو و گرایشات فرد میشود که نتیجه آن افزایش میزان استرس است. در صورتی که وقتی روابط جنسی برقرار میشود، این روابط باعث تخلیه هیجانی و تخلیه ترشحات غدد جنسی میشود و به دنبال احساس لذتی که برای فرد ایجاد میشود، استرس کاهش پیدا میکند.
اما در خصوص بحث روابط جنسی باید به این نکته توجه داشته باشیم که روابط جنسی بین زن و شوهر دارای دو جنبه جسمی و روانی میباشد که اهمیت جنبه روانی آن به مراتب بیشتر از جنبه جسمی میباشد.
روابط جنسی زمانی میتواند باعث تخلیه استرس شود که به جنبه روانی آن توجه ویژهای مبذول شود. یعنی اینکه روابط جنسی زمانی کاهشدهنده استرس میباشد که بین زن و شوهر کدورتی وجود نداشته باشد و در حین برقراری این رابطه زوجین همدیگر را کانون توجه و مهر و محبت خود قرار دهند. وقتی که چنین شرایطی وجود داشته باشد، زوجین پس از پایان این ارتباط به احساس آرامشی پایدار دسترسی پیدا میکنند. اما اگر چنین شرایطی وجود نداشته باشد و زوجین بیشتر به منظور رهایی از فشار جنسی اقدام به برقراری رابطه بنمایند، نتایج خیلی خوبی به دست نخواهند آورد.
نکته دیگر در خصوص تاثیر روابط جنسی بر کاهش میزان استرس این است که روابط جنسی باید در یک زمان و مکان آرام و به دور از تنش برقرار شود. هرگز در مواقعی که از نظر زمانی در محدودیت هستید و دغدغه زودتر تمام شدن کار را دارید و یا اینکه از نظر مکانی آرامش ندارید و استرس اینکه هر لحظه فرزندان شما سر برسند شما را آزار میدهد، اقدام به برقراری روابط جنسی نکنید. برقراری روابط جنسی در چنین اوضاع و احوالی نمیتواند تاثیر زیادی در کاهش میزان استرس شما داشته باشد، بلکه بیشتر به یک انجام وظیفه شبیه میباشد که برخی زوجین تصور میکنند که در قبال همسرشان وظایفی به عهده آنهاست که صرفا به فکر ادای وظیفه خود هستند و هدف دیگری را دنبال نمیکنند.
به هر حال روابط جنسی در حد معقول یکی از روشهای مهم کاهش استرس میباشد و فراموش کردن آن افزایشدهنده استرس میباشد. لازم به ذکر است که در برخی موارد مشاهده میشود که برخی افراد دچار استرس شدید هستند، برای رهایی از استرس شدیدا به روابط جنسی روی میآورند و در آن بیش از حد افراط میکنند، به طوری که همسران آنها از این وضعیت به شدت به ستوه میآیند. در حالی که همانگونه که متذکر شدیم، روابط جنسی یکی از روشهای کاهشدهنده استرس است و درمانکننده قطعی استرس نمیباشد، بلکه برای درمان قطعی استرس باید عوامل بوجود آورنده آن را شناسایی کنیم و برطرف نماییم و همچنین از روابط جنسی نیز به عنوان یک عامل کاهشدهنده استفاده کنیم، نه اینکه از آن انتظار درمان کامل داشته باشیم.
ورزش
ورزش کردن یکی از روشهایی است که همه متخصصان و صاحبنظران در مورد آن در خصوص کا هش استرس همعقیده هستند. ورزش یک راهبرد مناسب و کارآمد برای تامین سلامت جسمانی و روانی افراد است. امروزه متخصصان به ورزش به عنوان راهبردی اثربخش در ایجاد آرامش و کاهش استرس عقیده دارند. ورزش انسجام فیزیولوژیکی بدن را افزایش میدهد و به افراد کمک میکند تا وزن ایدهآل را حفظ کنند و احتمال چاقی را کاهش دهند. ورزش مداوم ضربان قلب را به صورت کلی کاهش میدهد، چون ورزش باعث قوی شدن قلب شده و قلب قوی میتواند میزان بیشتری از خون را در هر ضربه پمپاژ کند. ورزش منظم و مناسب نیروی عضلانی، استقامت و انعطافپذیری را افزایش میدهد و تنش عضلانی مزمن را تسکین میبخشد. ورزش کارآیی قلبی – تنفسی را بهبود میدهد و با خستگی مفرط و بیخوابی مبارزه میکند. همچنین ورزش موجب کاهش چربی، فشار خون، کلسترول، افت کارکردی و مرگ و میر میشود.
ورزش موجب افزایش گردش خون میشود و باعث میگردد که فرد عمیقتر نفس بکشد، ورود اکسیژن را همچنین به بدن افزایش میدهد و سلولهای ایمنی را تغذیه میکند. تغذیه سلولهای ایمنی نیز مقاومت بدن را در برابر بیماری افزایش میدهد. همچنین ورزش تحمل بدن را در برابر تغییرات دما (گرما و سرما) بهبود میبخشد.
به طور کلی فواید عمومی ورزش به شرح زیر میباشد:
۱- ملاقات با مردم و اجتماعی شدن
۲- افزایش نیرو و استقامت جسمانی فرد. کسانی که ورزش میکنند، میتوانند کارها را بدون خستگی انجام دهند
۳- جایگزینی ماهیچه به جای چربی و افزایش کشیدگی طبیعی عضلات
۴- کاهش وزن و بهرهگیری و جذب بهتر غذا
۵- بهبود وضع ظاهری از طریق کشیدگی عضلات و کاهش وزن
۶- نیرو بخشیدن به قلب و ریهها و بهبود گردش خون و کاهش ضربان قلب و پایین آمدن فشار خون. ورزش موجب افزایش حرکت گلبولهای قرمز و در نتیجه تسهیل جریان خون در سرتاسر بدن میگردد.
۷- بهبود توانایی فرد برای خواب و آرمیدن.
۸- ارتقای عملکرد قلب و کاهش بیماریهای قلبی.
اما آنچه که به بحث ما مربوط میشود، بررسی تاثیر ورزش و کاهش استرس میباشد که ورزش علاوه بر کاهش استرس، افسردگی و اضطراب را هم کاهش میدهد. ورزش یک راهبرد اثربخش در ایجاد آرامش و کاهش استرس است و در واقع یک سوپاپ ایمنی برای استرس فراهم میکند.
ورزشهایی مانند دومیدانی، شنا، پیادهروی سریع، دوچرخهسواری، قایقرانی، طناب زدن، وزنهبرداری که هم باعث افزایش ضربان قلب و تنفس میشوند، بیشترین تاثیر را در کاهش میزان استرس دارند. علاوه بر اینها بتوانید هفتهای یک بار به کوه بروید و از آرامش و هوای پاک کوهستان بهرهمند شوید، میزان استرس شما به شدت کاهش پیدا میکند.
در هنگام ورزش کردن به نکات زیر نیز توجه داشته باشید:
– آنچه را که میخواهید از طریق ورزش به دست بیاورید، در ذهنتان تجسم کنید. خودتان را در حال دستیابی به فواید ورزش در نظر بگیرید.
– اعتدال و میانهروی را فراموش نکنید. یعنی اینکه فرد باید به آرامی ورزش را شروع کند و خود را خسته نکند و تحت فشار قرار ندهد. ورزش باید وسیله تفریح و سرگرمی باشد، نه عذاب و زجر.
– روی همه فواید ورزش تمرکز کنید و آنها را مورد توجه قرار دهید. در این حالت احساس میکنید که آرامش و انرژی شما بیشتر میشود. سرحال میشوید، دقت و تمرکز حواستان بیشتر میشود و خوابتان بهبود مییابد.
– پیشرفت ورزشی خود را ثبت و یادداشت کنید و آنها را نگه دارید. این یادداشتهای روزانه و هفتگی مربوط به پیشرفت، انگیزه شما را ارتقا میدهد و میتواند برای چک کردن وزن و فشار خونتان مورد استفاده قرار گیرد.
– سعی کنید ورزش را با دیگران انجام دهید. ورزش کردن با کسانی که روابط صمیمانهای با آنها دارید، باعث لذت بیشتر شما و اثربخشی بیشتر ورزش خواهد شد.
– یک برنامه مناسب ورزشی را تدوین کنید، بیشتر ورزشهایی را انجام دهید که علاقه بیشتری به آنها دارید.
– بهترین نوع ورزش برای کنترل استرس و سلامتی ورزشهای ملایم و موزون میباشد. نسبت به برنامه ورزشی خود تعهد داشته و آن را به اطلاع اطرافیان برسانید.
– یک جدول زمانی برای ورزش کردن خود مهیا کنید.
پس از آشنایی با تاثیر آرمیدگی عضلانی، ورزش و تغذیه در کاهش استرس، حال نوبت به آن رسیده است که با سایر روشهای کاهش استرس آشنا شوید. تحقیقات نشان داده است که افراد برونگرا افرادی که دارای شبکه وسیعی از دوستان هستند، معمولا دارای آرامش بیشتری هستند. وقتی که شما در یک جمع صمیمانه با دوستان همفکر خود قرار میگیرید، احساس میکنید که در مقابله با مشکلات زندگی تنها نیستید، بلکه دوستان نزدیک و دلسوزی دارید که در هنگام بروز مشکلات به شما کمک خواهند کرد. اگرچه ممکن است در هنگام بروز سختیها و مشکلات بسیاری از دوستان و نزدیکان از شما جدا شوند و هیچ کاری هم برای شما انجام دهند، اما تصور اینکه دارای یک مجموعه از دوستان صمیمی و دلسوز هستید که همیشه در کنار هستند، خود به خود به شما آرامش میدهد، بنابراین سعی کنید از این راهکار به بهترین وجه استفاده نمایید. یعنی اینکه تعدادی دوست صمیمی و همفکر برای خود انتخاب نمایید و هفتهای یکی دو بار یک اجتماع دوستانه تشکیل دهید، جشن برگزار نمایید، به کوه بروید، مهمانی بگیرید و… شاید برای شما باورکردنی نباشد که این روش تا چه حد میتواند میزان استرس شما را کاهش دهد. همه ما میدانیم که میزان استرس در دو دهه قبل به مراتب کمتر از میزان استرس در جامعه فعلی ما بوده است. اگرچه جامعه فعلی ما نسبت به بیست سال گذشته به شدت تغییر کرده و متحول شده است، اما یکی از عوامل اصلی افزایش استرس در جامعه ما کاهش ارتباطات اجتماعی است. کاهش ارتباطات اجتماعی باعث شده است که انسان امروزی در جمع زندگی میکند، اما در اصل تنهاست. اما وقتی که بتوانیم این ارتباطات اجتماعی را افزایش دهیم، از میزان تنهایی ما کاسته میشود و به دنبال آن آرامش بیشتری پیدا میکنیم.(مشاوره جنسی)
در نظر داشته باشید در خیلی از مواقع این خود ما هستیم که میتوانیم با ارتباط برقرار کردن با افراد جامعه، همکاران، دوستان، افراد خانواده و بسیاری از کسانی که در زندگی ما هستند، از مشکلات روحی و فکری خود کم کنیم.
- ۵ ۴
- ۰ نظر