دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۰۳

آیا وابستگی شما به دیگران اختلال شخصیتی است؟

۱,۳۱۴ بازديد


همه ی ما ممکن است در مواقعی از زندگی در تصمیم گیری های مهم با تردید مواجه شویم و یا نسبت به نزدیکان و عزیزان مان احساس وابستگی بیشتری کنیم اما این نمی تواند به عنوان اختلال شناخته شود.

در برخی مواقع حساس و بحرانی زندگی، ممکن است تصمیم گیری برای اکثریت افراد سخت شود و تمایل داشته باشند تا دیگران را بیشتر در کنار خود احساس کنند .

اما اختلال شخصیت وابسته، الگوی پایداری از مشکل در تصمیم گیری و وابستگی است که از اواخر نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع می شود و ریشه در بنیان های اساسی شخصیت فرد دارد.

شناخت این اختلال از ان جهت مهم است که ممکن است شما تصمیم به ازدواج و شروع ارتباطی پایدار با فرد مبتلا به این اختلال داشته باشید و یا در روابط کاری، تحصیلی و بین فردی تان ناگزیر از ارتباط با او باشید.
همه ی آنچه برای شناخت اختلال شخصیت وابسته نیاز دارید

اگر چه وابستگی یکی از الگوی اساسی شناخت این نوع از اختلالات است اما برای تایید تشخیص اختلال، وجود حداقل ۵ مورد از نشانه های زیر به صورت مداوم ضرورت دارد:

مشخصه ی اصلی: الگوی نافذ و فراگیر وابستگی و نیاز به مراقبت در تمام ابعاد زندگی

• اشتغال ذهنی دایم در مورد اینکه “نکنه تنها بمونم”

• مشکلات شدید در تصمیم گیری حتی تصمیمات جزیی

• عدم تحمل تنهایی و حساسیت بیش از انداره به طرد شدن

• موافقت دایمی با نظر دیگران به منظور کسب تایید آنان

• عدم داشتن مرزهای روشن و شفاف در روابط بین فردی

• پرهیز از موقعیت های مسئولیت آور

• توقع اینکه دیگران در کلیه ی مسایل به جای او تصمیم بگیرند

• اهمال در وظایف شخصی و در عین حال مداومت در انجام کارهای مربوط به دیگران

• وارد شدن سریع به اتباطات عاطفی به منظور پیشگیری از تنها ماندن

زندگی کردن به عنوان فردی که از اختلال شخصیت وابسته رنج می برد، بسیار طاقت فرسا خواهد بود.
افراد دارای این اختلال در نگرانی دایم نسبت به طرد شدن به سر می برند.

این افراد غالبا ناگفته ها و احساسات زیادی از جمله خشم و احساسات منفی را در خود نگه می دارند تا مبادا به خاطرشان مورد عدم پذیرش قرار گیرند.

همین مساله منجر به اضطراب زیادی در آن ها خواهد شد.

از آنجا که اختلال شخصیت وابستگی با صلح طلبی فراگیر و بیش از اندازه و عدم دفاع از حقوق شخصی خود همراه است، مبتلایان غالبا در روابط کاری، شغلی و عاطفی مورد سوء استفاده های مکرر قرار می گیرند چرا که قادر به دفاع از حق خود نیستند.

این افراد طعمه های بسیار خوبی برای اختلالات شخصیتی ضداجتماعی و خود شیفته اند چرا که رفتارهای توهین آمیز آن ها را برای مدت طولانی تحمل می کنند.

وابسته ها در صورت قطع ارتباط با شریک عشقی شان می توانند در دوره ی طولانی از افسردگی فرو روند و اختلالات دیگری از جمله اضطراب جدایی، بیقراری و اضطراب حاد را نیز به مشکل فعلی شان اضافه کنند.

باور به اینکه ” حقوق دیگران مهم تر حقوق من است” به صورت مداوم منجر به برتر دانستن دیگران نسبت به خود می شود و در نتیجه وابسته ها را به گزینه ی خوبی برای تحقق اهداف سایرین تبدیل می کند.

این افراد به دلیل رفتارهای چاپلوسانه و تملق آمیز، ممکن است مورد خوشایند مدیران شان باشند و تحسین شوند.

کاملا طبیعی است که نیاز افراطی به تایید و مراقبت می تواند شریک عاطفی فرد دارای اختلال را خسته و کلافه کند و رابطه ی بین فردی را به ارتباطی چسبناک و آزاردهنده تبدیل کند.

مشاورانه
مشاوره خانواده
مشاوره ازدواج
مشاوره تلفنی
مشاوره آنلاین
تست روانشناسی
مشاوره روانشناسی
مشاوره جنسی
اختلال روانی
استخدام روانشناس و روانسنج

نمونه ی واقعی از اختلال شخصیت وابسته

مراجع خانمی ۳۵ ساله است که به درخواتس همسرش به جلسه ی مشاوره آمده است.

وقتی مشاور سوال می کند که علت مراجعه ات چیست، او شروع به گلایه کردن از اطرافیان، دوستان، مدیر و همسرش می کند.

مراجع می گوید: “همسرم به خوبی پاسخگوی نیازهایم نیست، قبل از ازدواج با او رابطه های زیادی را تجربه کردم اما همه شان نامرد بودند و علی رغم محبت هام، از من سوء استفاده کردند.

بعد از قطع دومین رابطه ام مدت ها قرص خوردم و احساس می کردم اگر این دارو ها نبودن، قطعا زنده نمی موندم. الان هم همسرم ازم خواسته که بیام اینجا. بنظرتان مشکل کجاست؟

مشاور قبلی م هم می گفت که من یه مقدار وابسته ام اما بنظرم او متوجه مشکل نبود”.

همانطور که می بینید مراجع نسبت به مشکلات خود فاقد هرگونه بینش و آگاهی است. او تشخیص مشاور قبلی اش را به راحتی رد می کند و عوامل محیطی را مقصر می داند.

در ادامه ی صحبت ها او چنین می گوید که ” تا الان رابطه های زیادی را تجربه کردم. من آدم عاشق پیشه ای هستم و دوست دارم عشقم را نصیب دیگران کنم.

حقیقتا تنها ماندن احساس خوبی نیست و وقتی می فهمم کسی نامرد است، سریع سعی می کنم که یه آدم دیگه را به خودم نزدیک کنم تا حالم خوب بشه”.

در این جملات نیز الگوی افراطی نیاز به مراقبت و ترس شدید از تنهایی به خوبی دیده می شود.
درمان اختلال وابستگی - مشاورانه
مشاوره روانشناسی
آیا اختلال وابستگی قابل درمان است؟

علی رغم اینکه یافته های درمانی در خصوص بسیاری از اختلالات روانی، امیدوار کننده نیستند اما شواهد بالینی اطلاعات خوب را در خصوص کنترل علایم و بهبود وضعیت مبتلایان به اختلال وابستگی ارایه داده اند.

اغلب این درمان ها متمرکز بر روان درمانی می باشند و ممکن است به منظور کاهش علایم اضطرابی از داروهایی از طبقه ی بنزودیازپین ها نیز استفاده شود.

در خصوص استفاده از دارو لازم است این نکته نیز لحاظ شود که وابسته ها به دارو نیز وابستگی بیش از حد نشان می دهند و این مساله می تواند در دراز مدت منجر به عوارض ناگوار و شکل گیری نوعی از اعتیاد شود.

به همین دلیل در این گروه از بیماران، رواندرمانی بر دارو درمانی ارجحیت دارد و نیازمند داشتن یک طرح درمانی شفاف، روشن و مشخص است.

لازم است درمانگران در مواجهه با این افراد، بسیار صبور و آرام باشند و بتوانند با رویکردی شناختی و بینش دهنده با آن ها کارکنند.

در حقیقت مبتلایان به این اختلال، پاسخ های مطلوبی نسبت به درمان های بینشی، شناختی، رفتاری، گروهی و خانواده درمانی نشان داده اند .

این روش ها در شکل دهی به شخصیتی جسور، قدرتمند، متکی به خود و مستقل، نتایج مثیت تایید شده ای را نشان داده اند.
اطلاعات کاربردی در خصوص درمان

در صورت که به عنوان فردی مبتلا به اختلال شخصیت وابسته این مطلب را خوانده اید و یا با فرد مبتلا به این اختلال در ارتباط هستید، می توانید برای کسب اطلاعات کاربردی بیشتر به منظور “درمان و بهبود علایم”، ادامه ی مطلب را دنبال کنید.

دانستنی های ادامه ی ارتباط با محبوب چسبنده

نویسنده: مشاورانه

منبع :آیا وابستگی شما به دیگران اختلال شخصیتی است؟- مشاورانه
تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.